שוב לא סופרים את ילדי השכונות הדרומיות: שני בתי הספר הוותיקים הראל ורמב"ם אקולוגי באשקלון לא יפתחו את השערים ב-1 בספטמבר. מאות תלמידים ישובצו במוסדות חלופיים ויאלצו להתחיל מחדש. ההורים מאיימים לפתוח במאבק: "הם החליטו שזה לא כלכלי להחזיק את בתי הספר בשכונות הוותיקות. מתייחסים אלינו כאילו אנחנו שקופים".
אולי יעניין אתכם:
"אין שגרת לימודים"
ההודעה על סגירת בתי הספר התקבלה כרעם ביום בהיר. בשנים האחרונות עשו הצוותים החינוכיים מאמצים גדולים כדי להצדיק את קיומם והביאו את בתי הספר להישגים מבחינה פדגוגית וערכית. בית ספר הראל בשכונת עתיקות היה מועמד ב-2022 לפרס חינוך ארצי ונחשב למוסד מבוקש ומוערך על ידי התלמידים והוריהם. "בית הספר עשה את הבלתי יאומן וגרם לכל ילד וילדה להרגיש שווים", אמרה אחת האמהות. "הסגל החינוכי העמיד את ערך החברות והאנושיות מעל הציונים. כשהאווירה חיובית ומכילה גם ההישגים הלימודיים השתפרו והתלמידים הגיעו לתוצאות מדהימות".
ההורים לא מבינים מה היה דחוף לעירייה לסגור את בית הספר שמונה כ-400 תלמידים, וציפו לקצת יותר רגישות. "הילדים שלנו עברו מספיק טלטלות בשנים האחרונות", הם אומרים. "מתקופת הקורונה לא מתקיימת שגרת לימודים רציפה, והעוגן היחיד שיש לתלמידים הם החברים לכיתה והמורים. כאילו לא סבלנו מספיק מהמצב הביטחוני ועכשיו אנחנו צריכים לדאוג להסתגלות של הילדים במסגרות חדשות. אנחנו לא נשב בשקט ונגיע עד לכנסת אם צריך".
חלק מההורים תכננו לשלוח את ילדיהם שעולים לכיתה א' לבית הספר עם אחיהם הגדולים. "עכשיו לא בטוח שנצליח לרשום אותם לאותו מוסד", אמר אחד האבות.
מבירורים שביצעו עולה כי התלמידים יעברו לבית ספר רותם שנמצא מעבר לכביש בשדרות שפירא. לטענתם, לא נמסר להם מידע נוסף והם נותרו עם הרבה סימני שאלה: האם הכיתות האורגניות יועתקו בשלמותן, האם אנשי הצוות החינוכי ימשיכו איתם בבית הספר החדש, ולמי יימסר המבנה אחרי הפינוי. "400 תלמידים לא יודעים לאן פניהם מועדות", אמר אחד ההורים. "אם אין מספיק ביקוש שיעצרו את הרישום לכיתה א', אבל שייתנו לתלמידים הקיימים לסיים שש שנות לימוד".
לפעמים חלומות מתנפצים
לפני כחמש שנים עבר בית ספר רמב"ם בשכונת גבעת ציון מהפך: הוא הוסמך כבית ספר אקולוגי והוכר כמוסד "ירוק עד" בזכות מיזמים לשמירה על הסביבה. בדף הפייסבוק של בית הספר, בניהולה של ליאת רביעי, ניתן לראות כי המוסד שוקק חיים ומעורב בקהילה. בפורים השתתפו התלמידים במבצע לחלוקת משלוחי מנות לקשישים, בודדים ומשפחות מעוטות יכולת. השבוע זכו תלמידי כיתות ה'-ו' באליפות הרוגבי העירונית. "ההחלטה לסגור את בית הספר מוחקת את כל המאמצים של השנים האחרונות", אמרה אשת חינוך. "מעבירים לתלמידים מסר מוטעה שהשקעה והתמדה לא תמיד משתלמות".
אייל חסאן, יו"ר הסתדרות המורים בסניף אשקלון, מודע לגודל האתגר ונערך למתן מענה לצוותי החינוך. "אני בטוח שגורמי המקצוע בעירייה ובמשרד החינוך יעשו הכל כדי לשמור על המורות", אומר חסאן. "נפגשתי עם המורות של רמב"ם והסברתי להן את זכויותיהן. על פי המתווה יוצע מסלול פרישה מועדף למורות ותיקות, נשות חינוך צעירות ישובצו בבתי הספר לפי הצורך".
ההורים תוהים האם סגירת שני המוסדות הוותיקים נועדה כדי למסור את המבנים לחינוך החרדי, בדומה למגמה שרווחת באשדוד. "זה לא סוד שסוגרים בתי ספר וגנים והופכים אותם למוסדות חרדים", כתב תושב בפייסבוק. "מציע לכם לחזור אחורה בזמן ולבדוק איך גנים ממלכתיים שנסגרו נמסרו לחינוך החרדי".
תושבת שכונת גן הוורדים מלינה על פגיעה מתמשכת בילדי השכונות הוותיקות: "סוגרים אצלנו גנים שנה שנייה ברציפות והשאירו אותנו בלי מענה. העירייה מעדיפה להשקיע בתושבי חוץ שהגיעו לשכונות החדשות. הם יודעים שאנחנו נבלע בסוף את הצפרדע ולא מהווים איום".
מהעירייה נמסר בתגובה: "לאור השינויים הדמוגרפיים בעיר ומגמת הצטמצמות הרישום לבתי הספר רמב"ם והראל הוחלט בשיתוף עם המנהלות, ועדי ההורים ומשרד החינוך על שינויים מבניים בשני המוסדות. השינויים נועדו כדי לאפשר לתלמידים ליהנות מתוכנית לימודים עשירה ומגוונת שנקבעת לפי קריטריונים כמותיים של משרד החינוך. תלמידי רמב"ם יעברו לבית ספר אחר לבחירתם (כולל מערך הסעות), וילדי הראל יתאחדו עם בית ספר רותם. מינהל החינוך עומד לרשות ההורים וילווה אותם עד להשלמת התהליך בצורה מיטבית ולרווחת כלל התלמידים. יצוין כי התקיימו פגישות עם נציגי ההורים ברמב"ם, ובימים הקרובים תיערך שיחה עם הורים בבית ספר הראל על מנת להשיב על כל שאלותיהם".