רובע חדש או עיר חרדית בהתהוות? משרד השיכון מקדם במרץ את התוכנית לבניית 6,000 יחידות דיור עבור הציבור החרדי מזרחית לקרית מלאכי. המתחם שנקרא "רובע האלה" ייבנה על הקרקעות החקלאיות של המועצות האזוריות השכנות שיסופחו לשטחה המוניציפלי של קרית מלאכי. במועצת באר טוביה מתנגדים לתוכנית שתגזול חלקים נרחבים משטחו של מושב תימורים ועלולה להוריד אותו מנכסיו.
1 צפייה בגלריה
אזור התעשייה תימורים ושטחי החקלאות
אזור התעשייה תימורים ושטחי החקלאות
אזור התעשייה תימורים ושטחי החקלאות
(צילום: עיריית קרית מלאכי )

בחודש יולי האחרון הציג מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן את מפת המטרופולין החרדי העתידי שנועד לפתור את מצוקת הדיור במגזר. המפה כוללת ארבעה מוקדי התיישבות עם רוב חרדי בדרום: רובע האלה בקרית מלאכי (כ-6,000 יחידות דיור), "מלאכית" בשטחי המועצה האזורית יואב (35 אלף דירות), מתחם אלתא באשדוד (90 אלף יחידות דיור) והעיר החרדית ממערב לקרית גת שתכלול לפי התכנון שהוצג כ-65 אלף יחידות דיור.
בימים אלה פועל המשרד בראשות השר יצחק גולדקנופף להבאת תוכנית רובע האלה לאישור מהיר בממשלה דרך הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור). לפי התכנון ישתרע הרובע על שטח של 4,300 דונם שנמצאים מעבר לכבישים הבינעירוניים 40 ו-3 ושני אזורי התעשייה של באר טוביה. התוכנית מעוררת התנגדות חריפה מצד יישובי האזור, ובמיוחד החקלאים של מושב תימורים שייאלצו לוותר על כ-40 אחוז מאדמותיהם. סיפוח הקרקעות החקלאיות יפגע לטענתם בפרנסתם וברפת של המושב שמאכילה את הפרות מגידולי המספוא.
במכתב התנגדות ששלחה המועצה האזורית באר טוביה למשרדי השיכון והפנים נטען, כי "התוכנית מהווה הלכה למעשה את הקמתו של יישוב חדש באצטלה של הרחבת קרית מלאכי". לטענתם, מספר יחידות הדיור המוצע מעיד על הכוונה של השר גולדקנופף: "בכל קרית מלאכי יש היום כ-7,000 בתי אב". משרד החקלאות הצטרף להתנגדות והתריע מפני פגיעה בכושר יייצור המזון בישראל.

קראו גם:

בעיריית קרית מלאכי הביעו בעבר הסכמה לתוכנית שתלווה ככל הנראה בחתימה על הסכם גג וקידום פרויקטים נוספים. תוכניות הפיתוח כוללות לפי העירייה סיפוח שטחים לרובע האלה, קידום המע"ר ושבעה מתחמי פינוי-בינוי.
ממועצת באר טוביה נמסר בתגובה: "מדובר בתוכנית דורסנית המנצלת את מסלול הותמ"ל להקמת עיר חדשה במסווה של שכונה. התוכנית לא כלכלית ודורשת העתקת תשתיות לאומיות בעלויות של מיליארדי שקלים. קיימות חלופות המאפשרות התחדשות עירונית בקרית מלאכי תוך שמירה על שטחי החקלאות. השנה האחרונה הוכיחה כי אין תחליף לעצמאות החקלאית של ישראל וכן את חשיבות הביטחון התזונתי עבור תושבי המדינה".