"חדר המיון קורס, אנחנו מטפלים בכל יום במאות מקרים קשים של שפעת": ד"ר לאונורה קלסוב, מנהלת המחלקה לרפואה דחופה בבית חולים ברזילי באשקלון, לא זוכרת עומסים כל כך גדולים בעשר שנותיה במיון. "ביום ראשון השבוע היו לנו 447 מטופלים, זה מספר מטורף".
2 צפייה בגלריה
בית חולים ברזילי השבוע
בית חולים ברזילי השבוע
בית חולים ברזילי השבוע
(צילום: דוברות ברזילי)

גל תחלואת החורף היכה בעוצמה את בתי החולים בארץ ובאזור הדרום. המומחים מתריעים מפני נגיפים אלימים שגרמו למוות בקרב צעירים ואנשים שאינם בקבוצת סיכון. בבית חולים אסותא באשדוד אושפזו בשבועיים האחרונים שני תינוקות עם בעיות נשימתיות בעקבות סיבוכים של שפעת. ד"ר נעה רוזנפלד, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ ילדים, סיפרה כי הרופאים נאלצו להרדים ולהנשים את שני התינוקות בשל מצבם החמור. לאחר מספר ימים של טיפול אינטנסיבי הם יצאו מכלל סכנה, אך ד"ר רוזנפלד חוששת לבריאותם של ילדים ופעוטות נוספים.

אין מקום בפנימיות


המראות שנצפו השבוע מחוץ לחדר המיון בבית חולים ברזילי הדהימו אפילו את הצוותים הרפואיים שמתורגלים במצבי חירום כמו הקורונה ומלחמת חרבות ברזל. "כל המיטות היו תפוסות ועשרות אנשים המתינו בתורים בחוץ, גברים, ילדים ונשים", מספרת ד"ר קלסוב. "מדובר במטופלים שנזקקו להנשמות ובצעירים עם קשיי נשימה שאושפזו בטיפול נמרץ. בנוסף קלטנו גם חיילים שנפצעו בעזה כי המלחמה לא מתחשבת בשפעת".
בתקופות עמוסות עוברים בחדר המיון בין 200 ל-300 מטופלים ביום. בשבת האחרונה טופלו 280 איש כשלמחרת נרשמה עלייה תלולה של 170 פניות.
"זהו שיא של כל הזמנים ליום אחד מאז שבית החולים נפתח", אומרת ד"ר קלסוב. העומסים החריגים במיון הדהדו גם למחלקות הפנימות שהיו בתפוסה של יותר ממאה אחוז: "הגענו למצב שלא יכולנו להעלות מטופלים מהמיון למחלקות האשפוז. אנחנו מקבלים תגבורת מההנהלה אבל עדיין ההתמודדות לא פשוטה".
היה לכם מקרים של תחלואה קיצונית?
"במיון ילדים טיפלו בכמה מקרים קשים של סיבוכי שפעת אבל עד כה אף אחד לא הורדם והונשם".

2 צפייה בגלריה
חיסון שפעת
חיסון שפעת
חיסון שפעת
(צילום: צפריר אביוב)

היא מונה את הגורמים שהובילו להערכתה לקפיצה החדה במספר החולים: "יש גידול במספר התושבים באשקלון, שדרות והסביבה שמשתקף באופן טבעי בעלייה בפניות לקבלת טיפול רפואי. אבל הגורם העיקרי קשור לדעתי לירידה הדרסטית במספר המתחסנים נגד שפעת. אני ממליצה לכל אחד להתחסן במיוחד לאנשים בקבוצות סיכון כמו קשישים, ילדים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. אני מודעת לרתיעה של הציבור מחיסונים מאז הקורונה כי היו סיבוכים קשים, אבל אין ברירה. התחסנות של האוכלוסייה הכרחית כדי לעצור את ההדבקה ולהפחית את העומסים בבתי החולים".

קראו גם:

תינוקות בסכנת חיים


באסותא אשדוד נאבקו כאמור על חייהם של שני תינוקות שסבלו מאי ספיקה נשימתית. לפני כשבועיים הגיע תינוק שטרם מלאו לו שנה כשהוא סובל מפרכוסים ומצוקה נשימתית. הרופאים ביחידה לטיפול נמרץ ילדים הרדימו והנשימו אותו באופן מיידי. לאחר חמישה ימים חל שיפור במצבו והוא נגמל ממכונת ההנשמה. ביום ראשון השבוע חזר התינוק הביתה עם הוריו.
התינוק השני, בן קצת יותר משנה, הובהל לבית החולים מהמרפאה בקהילה במצב קשה מאוד. "הוא סבל מקושי נשימתי אקוטי והצוותים במרפאה ניסו להנשים אותו מרוב שמצבו היה קשה", אמרה ד"ר רוזנפלד. "הפעוט הונשם והורדם במשך שלושה ימים עד שיצא מכלל סכנה. שני המקרים הסתיימו למרבה המזל עם בשורות טובות אבל השפעת השנה קטלנית. כל המחלקה שלנו מלאה בילדים עם מחלות נשימתיות שקשורות לשפעת".