אחרי יותר מעשר שנים של ציפיות, הבטחות ואכזבות יכולים תושבי רחוב המעפילים לדמיין את המהפך שיתחולל בקרוב בשכונה. הפרויקט לפינוי-בינוי במסגרתו ייבנו מאות דירות חדשות במגדלים מפוארים לאורך שדרות הרצל אושר לאחרונה ומקודם בהליך מהיר בוועדות התכנון הארציות.
אבי לוי, יו"ר ועד הבניינים שייצג את הדיירים בתהליך מול היזם והרשויות, מעריך כי הבנייה תתחיל בשנה הבאה. "זו בשורה מאוד משמחת עבור בעלי הדירות שגרים שנים ארוכות בתת תנאים", אמר לוי. נטלי אלקין מקווה שבמלחמה הבאה היא תוכל להיכנס לממ"ד ולא תצטרך יותר לעמוד בחדר המדרגות ולהחסיר פעימה בכל פעם שהבניין רועד.
"הבניינים נפגעו מהרקטה"
רחוב המעפילים ברובע ב' הוקם בתחילת שנות השישים וכולל בניינים בני ארבע קומות במערב ובתים צמודי קרקע בחלקו הפנימי. דיירי הבניינים סובלים מתקלות חוזרות בצנרת הישנה, פריצות ביוב והיחלשות של היסודות. שישה בניינים אף הוגדרו לפני מספר שנים כמבנים מסוכנים. "בשבעה באוקטובר נפלה רקטה על הכביש בשדרות הרצל וכל הדירות בבניינים המקבילים ספגו פגיעה מההדף", ממחיש לוי את חומרת המצב. "אם חס וחלילה תיפול רקטה בחצר של אחד הבניינים או תהיה רעידת אדמה אנחנו נהיה בסכנה חיים. הבניינים הרעועים יקרסו ויישארו מהם רק עיי חורבות".
התוכנית לחידוש הרחוב שנהגתה לראשונה בשנת 2010 כוללת את הריסתן של 488 דירות קיימות ובניית כ-2,350 יחידות דיור חדשות בעשרות מגדלים עם חזית מסחרית לשדרות הרצל. במסגרת התוכנית ייהרס המרכז הקהילתי המיתולוגי בית לזרוס ועל חורבותיו ייבנו מוסדות ציבור, גנים ובית אבות. בנוסף יפותחו דרכים שיחברו בין הרחוב לציר הרצל שצפוי לשמש כמרכז שוקק חיים של מגורים, מסחר ופנאי.
תמהיל הדירות במתחם נקבע על פי מדיניות העירייה לדיור בר השגה: 30 אחוז דירות קטנות בגודל 75 מ"ר, 40 אחוז יחידות דיור בינוניות בגודל של עד 100 מ"ר, והיתר דירות גדולות מעל 100 מ"ר.
החברה היזמית "איבריקה המעפילים צפון" תבנה בשלב ראשון מגדל על השטחים הריקים בחלקו הדרומי של הרחוב אליו יעברו הדיירים. לאחר מכן יתחיל שלב ההריסה והקמת שאר הבניינים.
"הכל שבור ורקוב"
כשלוי רכש את הדירה בקומה השנייה בבניין מספר 56 היא היתה לדבריו הרוסה לחלוטין. "הכל היה שבור, אפילו רצפה לא היתה לנו, רק וחול חול", הוא מספר. "הבניין כמעט בן 70 שנה, היסודות שלו חלשים ושבירים והקירות רקובים מעובש וטחב. קדיחת חור בקיר יכולה לפעור חור ענק כי הבטון מתפורר. לדעתי אפשר לפרק את הבניין באמצעות מספר פטישים, לא צריך אפילו טרקטורים וכלים כבדים".
גם התשתיות זקוקות בדחיפות לחידוש: שורשי העצים העתיקים התפשטו לכיוון הצנרת ויצרו סתימות. "רוב התושבים כאן מבוגרים, משפחות קשות יום או עובדים זרים שגרים בשכירות בדירות מפוצלות", אומר לוי. "פעלנו ימים כלילות כדי שהפרויקט יתחיל בהקדם האפשרי".
היום הוא גר בשכירות בדירה מרווחת יותר וממוגנת שתתאים לצרכי המשפחה בת שש הנפשות. "אשתי פחדה להישאר בבית עם ארבע ילדות קטנות בלי ממ"ד ולכן עברנו לדיור זמני עד שנקבל מפתח לדירה החדשה". לדבריו תמורת הדירות הישנות שגודלן 48 מ"ר בממוצע הם יקבלו יחידות דיור מרווחות ששטחן כ-97 מ"ר. "זה רווח לכולם - ליזמים, לדיירים ולסביבה", הוא אומר.
קראו גם:
עו"ד רפי דיין שמייצג את היזם אמר כי הפרויקט יתחיל בסמוך לבית לזרוס שם הבנייה פחות צפופה וחלק מהמגרשים ריקים. דיין ושותפו עו"ד ירון אזולאי החתימו את הדיירים על הסכמה לפרויקט לפני כעשור אך הליכי התכנון והביצוע התעכבו בין היתר בשל חילוקי דעות בין היזם לעירייה. לפני כחמש שנים הועברה התוכנית לראשונה להחלטת הוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמי דיור מועדפים) שהחזירה אותה לוועדת התכנון המקומית.
לאחרונה אושר כאמור המתווה הסופי והתוכנית הופקדה שוב בוותמ"ל. התוכנית תובא להתנגדויות למשך כחודשיים כמקובל ובמקביל יתחילו היזמים בהליכים להוצאת היתרי בנייה מול העירייה. "אני מקווה שהרשות תוציא היתרים ללא עיכובים כדי שניתן יהיה להתחיל בבניית העתיד החדש של הדיירים", אמר עו"ד דיין. "כשהתחלתי את הפרויקט אף אחד לא האמין בהצלחתו ועכשיו הוא הופך למציאות. סבתא שלי גרה במעפילים במשך 60 שנה עד לפטירתה, אני מכיר כל אבן ברחוב".
הדיירים שכמעט התייאשו קיבלו זריקת עידוד שהפיחה בלבם תקווה חדשה. "מדובר בצעד משמעותי עבורנו", אמר פרנוס טרקאי. "הפרויקט ישפר את איכות החיים שלנו ויהפוך את הרחוב למקום הרבה יותר נעים ובטוח למגורים". איריס שיבחה את העקשנות והדבקות של יו"ר הוועד לוי: "לאחר חבלי לידה קשים וארוכים אנחנו רואים את האור בקצה המנהרה. אנחנו נמצאים בדרך הנכונה שבסופה נגור בדירות ראויות ובתנאים טובים".